Cirkulär Odling
Genom att återanvända organiskt material från växter skapar vi en cirkulär process där det naturliga avfallet blir näring för den pågående växtligheten. Denna hållbara praxis ger inte bara en ekologisk återkopplingseffekt utan främjar också en mer livskraftig och näringsrik miljö för växterna att trivas i.
Inga Kemikalier
Samodling
Vi praktiserar samodling genom att odla flera växtarter tillsammans, vilket möjliggör ömsesidig stöd och delning av näring. Precis som i samarbete mellan människor, visar detta att styrkan ligger i att arbeta tillsammans även för växterna.
stärker jorden
Genom våra metoder stärker vi aktivt jordens förmåga att leverera en rik och näringsrik bas för växtligheten, vilket i sin tur främjar hälsosam tillväxt och livskraftiga grödor.
öka fotosyntesen
Genom vår omsorg om växterna ökar vi deras kapacitet för fotosyntes, vilket innebär att de effektivt utnyttjar luftens näringsämnen och samtidigt absorberar CO2 från atmosfären. Detta bidrar till en mer hälsosam och balanserad ekosystemtjänst från våra grödor.
Odlar året runt
Vi praktiserar kontinuerlig växttäckning på våra åkrar under större delen av året, med korta avbrott för sådd. Denna metod skapar en konstant tillgång på mat för jordens viktiga organismer och maskar, vilket främjar deras tillväxt och reproduktion.
biokol
minimal transport
Genom att ena regionens producenter kring detta koncept strävar vi efter att minimera transportavstånd, sänka kostnader och samtidigt bibehålla hög produktkvalitet. Detta skapar en effektiv och ekonomiskt hållbar produktionskedja samtidigt som det stärker samhörigheten och samarbetet inom vår lokala näringslivsgemenskap.
minska co2
Vårt mål är att integrera 2–3 ton CO2 i odlingsjorden årligen per hektar inom konceptet. Genom att medvetet överföra dessa mängder CO2 till marken ökar vi dess kolhalt och bidrar till ökad fruktbarhet. Därmed strävar vi inte bara efter att minska den globala koldioxidnivån utan också att förbättra jordhälsan och hållbarheten i vår odlingsmiljö.
De grödor vi odlar och förädlar är naturligt glutenfria och utmärks av hög proteinhalt och näringsinnehåll.
Att bedriva ekologisk odling har varit en etablerad praxis i Sverige i cirka 20-30 år. Det ökande intresset för att utveckla ekologisk odling har vuxit fram genom insikten om behovet av att förbättra matproduktionen och harmonisera den med naturen för att odla näringsrik mat, inte bara för oss utan även för kommande generationer.
Vårt koncept grundar sig på samlad kunskap från olika källor, särskilt den kunskap som existerade före den industriella matproduktionens början. Vi har också tagit hänsyn till Sveriges speciella förutsättningar för att skapa en lönsam och långsiktig odling som kan bli en betydelsefull verksamhet för det framtida Sverige.
Vår utveckling drivs inte av stora organisationer för att minska användningen av externa insatsvaror. Målet med konceptet är snarare att undvika externa insatsvaror, vilket gör det intressant för oss människor eftersom vi ser att det kan fungera i all evighet. Naturen växer i balans och samspel med oss människor.
Behöver vi använda naturfrämmande kemikalier, konstgödning, pesticider och liknande? En del säger ja, men vår ståndpunkt är nej. Vårt koncept bygger på att naturen i sig själv mår bra och är tillräckligt stark för att motstå angrepp.
Men vad gör vi för att det ska fungera?
- Vi har grönska året runt.
- Vi kombinerar baljväxter, örter och spannmål.
- Vi stöder mikrober och svampar i våra jordar, återför naturlig bördighet med hjälp av fermenterad näring, återinför naturliga svampar och hjälper masken att utvecklas. Odlingsjordens organismer ska alltid ha ett rikt “smörgåsbord” att njuta av.
Vi ser redan nu att det fungerar och att våra skördar ger utmärkta resultat.